For ikke lenge siden ble vinneren av World Press Photo 2020 kåret. Denne kåringen har blitt gjennomført 63 ganger, og prisen deles ut i Amsterdam. Bak prisen står den ideelle organisasjonen World Press Photo Foundation, som jobber for å støtte og vise frem fotojournalistikk verden over. Jeg tenkte at vi skal se litt nærmere på fotojournalistikk som genre, og årets vinner.
Fotojournalistikk har som mål å fange virkeligheten. Sammen med den skrevne journalistikken skal fotografen bidra til å styrke publikums forståelse av verdens hendelser gjennom å dokumentere virkelige hendelser realistisk og nøyaktig. For meg er et riktig godt journalistisk fotografi et bilde som endrer måten jeg ser verden på, eller som forsterker effekten av journalistikkens virkelighetsbeskrivelse.
Av verdens mest ikoniske fotografier er det mange journalistiske bilder. Jeg er sikker på at de fleste av dere enkelt får frem bildet av den vietnamesiske jenta med napalm som løper mot kameraet, eller mannen mot stridsvogna på den himmelske freds plass. Journalistikkens bilder skal forsterke og tydeliggjøre for oss som ser, hva som pågår i verden.
Fotojournalistikken begynte for alvor å møte på utfordringer da digitalkameraene og digitale redigeringsverktøy kom. Det er nå enkelt å manipulere bilder så de viser noe litt annerledes enn det var i virkeligheten. Her befinner fotojournalistikken seg i et etisk dilemma – hvor mye kan man forandre et bilde, og fortsatt mene at det viser virkeligheten?
Årets pris gikk til fotografen Yasuyoshi Chiba, for et bilde han tok under en demonstrasjon i Khartoum, Sudan. Fotoet kan du blant annet se hos NRK og det har blitt publisert i en rekke andre aviser og nyhetssider verden over, slik som disse vinnerbildene som oftest blir.
Bildet viser en demonstrant som leser opp et dikt midt under demonstrasjonen under et pågående strømbrudd i den sudanske hovedstaden. Noe av det jeg synes gjør bildet uttrykksfullt er måten mannen er opplyst av mobiltelefoner fra demonstrantene rundt. Pressefotografer er ofte avhengige av å kunne utnytte det naturlige lyset som finnes tilgjengelig, noe som forsterker følelsen av å være «i bildet» som tilskuer.
Om du ønsker å lykkes med denne typen foto selv, så kan nettopp det naturlige lyset være en god hjelp. Dette handler mye om hvordan du og kameraet er plassert i forhold til lysets kilde, så tenk nøye over hvor du står plassert i forhold til lyskilden, enten det er sola, kunstige lamper eller lysene fra passerende biler. For å kunne ta gode bilder med begrenset lys, trenger du et lys-sensitivt kamera. Årets World Press Photo-vinner har tatt vinnerbildet med lysfølsomhetsmålet ISO lik 1000, og lukkertid på 1/160 for å kunne slippe inn tilstrekkelig med lys uten å få et uskarp bilde. Eksperimentér med forskjellige innstillinger når auto-funksjonen ikke gir ønsket resultat, og forsøk å unngå blitz og andre kunstige lyskilder som kan påvirke følelsen av realisme i bildet.